Fascination Street

The most ridiculous fear in life is the fear of being ridiculous

Legat de Roşia Montana

De când şi de ce ?


Hm, cred că am auzit de Roşia Montana din vremuri atât de timpurii, încât nici măcar guvernul Tăriceanu nu era instalat. Totuşi, apele s-au limpezit din momentul în care numele de Sulfina Barbu, ministru al mediului, îmi stagna enervant pe creier şi mă gândeam cum poate cineva cu numele SULFINA să fie în fruntea unui minister responsabil de mediul înconjurător ? :) Ignoranţa ei şi a altor persoane din conducere faţă de tot ceea ce e pe cale să se întâmple la Roşia Montana mi-a dovedit că nu am fost departe de adevăr. Gabriel Resources cumpără case, viitorul lac de cianură abia aşteaptă să se înfigă-n Apuseni, perspectiva unui peisaj brăzdat de munţi sterili şi cratere uriaşe îngrozeşte Greenpeace-ul, iar locuitorii Roşiei sunt nevoiţi să aleagă calea resemnată a compromisului sau să lupte cu posibile mori de vânt. De aici şi nevoia protestului. Protestul prin muzică, o dată pe an, în mijlocul unor peisaje ireal de frumoase, presărate cu vestigii istorice, a ajuns la a treia ediţie. FânFest 2006.


Cum ajutăm ?

Dacă era vreun sediu Greenpeace în oraş, mă înscriam. Aşa m-am mulţumit să fiu voluntară la FânFest, să ajut cum pot; cum pot înseamnă să nu mă duc acolo cu două săptămâni înainte, să tai şi să car lemne. M-am oferit pentru campania de promovare: lipit afişe, împărţit fluturaşi, trimis mail-uri (spam ?). Adică, mai pe scurt, tot ceea ce nu am reuşit să fac. Nu încerc să dau vina pe ei pentru că s-au trezit destul de târziu cu trimisul afişelor sau că au ales o cale nesigură de a le trimite. Eu sunt vinovată pentru că, vorba lui _ADI_ care a fost suficient de drăguţ să se deplaseze cu mine până la autogară: “Când e vorba de Roxa, nimic nu e sigur şi ceva întotdeauna nu merge bine”. Aşa şi e… Aşa că… îmi cer scuze munţilor deoarece n-am putut să mai aduc lume care să le admire splendoarea şi să-i apere de bălţi toxice de cianură, dar cred că o parte semnificativă din cei cărora le pasă va fi acolo. Şi dacă am dat-o-n bară cu asta, în stilu-mi caracteristic, voi avea suficient curaj să mă pun în faţa camioanelor de cianură şi să strig “PE AICI NU SE TRECE !”, dacă va fi cazul.Pe unde ?

Step one
Prima variantă a fost să plecăm de aici vineri, cu trenul de 3:49 AM (!!!) spre Alba Iulia, iar de acolo să luăm cursa specială până la Roşia Montana. Dar cum sunt într-o gaşcă de oameni departe de normalitate, s-a hotărât să plecăm de joi, cu acelaşi tren. Stupid kids ! :)) Deja multora nu le mai convenea, aşa că Diana a lui Cotoară a venit cu soluţia: închiriem maxi-taxi, şi aşa cineva a numărat aproape 30 care vor să pornească de joi. Bine, că între timp au mai plecat de astăzi câţiva, e partea a doua. =)) Prima oferta de maxi-taxi a fost dus-întors cu mai puţin de 15 RON. Prea frumos să fie adevărat, a picat instantaneu. Era totul în ceaţă până acum câteva minute. Mâine, la ora 9 AM, plecăm la Roşia Montana, cursă directă. Wheeeee, noroc că s-a inventat Diana (plus părinţi, pile) pentru situaţii de genul.

Step two

Accesul pe jos începe din Piata Veche din Rosia Montana si se poate face pe urmatoarele trasee:

Piata Veche – Jig-Vaidoaia – urcus abrupt, 20-30 minute, marcat de indicatoare FânFest.
Piata veche – Taul Mare – Jig-Vaidoaia – accesibil turistilor fara conditie fizica, 30-40 minute marcat de indicatoare FânFest.

Nu ştiu voi, dar eu nu-s în măsură să mă caţăr, aşa că renunţ la 10 minute din viaţa mea pentru traseul ocolitor. :))

indicator


Ce ?

Highlights-urile pentru mine vor fi: vineri, lansarea cărţii lui Mihnea de la Luna Amară şi piesa de teatru “Monoloagele vaginului” pe care n-o pot rata. :)) Apoi, la muzică: No Substance, Ţapinarii, Blazzaj (oh da, primul concert Blazzaj!), Da Hood, Luna Amară, Godmode. Sâmbătă: prezentările de la cortul proiecţiilor şi prezentărilor, Anexa 1, Guerrillas (împreună cu Anexa 1 vor prezenta, în premieră, prima lor piesă-n limba română), Coma, Kumm, Subscribe (you HAVE to see these guys, în deschidere la Deftones au rupt tot), Altar, Implant Pentru Refuz. Duminică: Iordache (singur, OMG), Dance Trauma, Nada, Nightlosers, Du-te Vino, Travka, Icory, One. Bine-nţeles că n-am să mă dezlipesc de scenă nici în timpul celorlaltor concerte, caut noutăţi. :)

Moima: mic, verde şi fioros :)


În rest…

… am în cap o groază de chestii. Atât protest, cât şi distracţie; cunoscut oameni noi şi simţit bine cu oameni pe care-i cunosc deja; beţie şi mahmureală; desfrâu şi seriozitate. De toate. Am o groază de lucruri de pregătit până atunci. :))

RSS 2.0 | Trackback | Comment

2 Responses to “Legat de Roşia Montana”

 1. pati

  Nu stiam ca mihnea scrie…sper sa lasi un review dupa ce citesti cartea sa imi fac si eu o parere :)

  Cat despre Rosia Montana eu sunt extrem de revoltata inca de cand am auzit de proiectul gabrielResources. Totusi, avand in vedere ca demararea propriu-zisa a lucrarilor a stagnat atat, datorita protestelor societatii civile am inceput sa am sperante ca la un moment dat vor renunta complet la idee.
  Am fost la Rosia Montana acum 2 ani(dar nu in timpul Fan Fest) si locurile sunt superbe. Tocmai din motivul asta oamenii fac acolo bani frumosi din agroturism. Eu cred ca daca oamenii s-ar organiza putin vietile lor chiar ar putea fi ok, pt ca zona aia are un potential de trai decent extraordinar, fara a mai fi necesare “locurile de munca” puse la dispozitie de gabriel(am inteles ca asta e principalul argument care ii convinge pe cei de acolo sa colaboreze cu monstruoasa companie)

  Legat de FanFest have fun. Sper ca cei care merg acolo sa nu uite scopul pt care sunt veniti, adica protestul si abia in plan secundar distractia. Ar fi o crima ca Fan Fest sa devina un StufStock 2 :(

 2. Roxa Trutza

  Pati, foarte frumos ca ai fost acolo extra-festival. :) Si noi vrem sa facem asta, nu stim cand, dar vrem. Merita, ai dreptate, zona e superba, dar din pacate Gabriel Resources vrea s-o transforme in cu totul altceva. Urmeaza sa scriu despre o discutie de-a mea cu o batranica de acolo, sa vezi de ce sunt in stare…

  Mihnea a scos a doua carte de poezii… si e dementiala. Am pus si niste versuri din ea. Prima parte e politica, a doua dragoste. Il ador. :)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>