Englishman in New York = ardeleancă în capitală (III)

Fără ajutorul agendei, de data asta… pentru că acolo timpul s-a oprit în loc de joi. :))

Vineri, 15 februarie.

Atunci mi-am dat seama a nu ştiu câta oară că ceva e în neregulă cu neighbourhoodu’ Ionucăi. Feriţi-vă de Berceni, I tell you. După ce cu o zi înainte mi-am omorât neuronii căutându-mi cel puţin o oră (nu glumesc) telefonul descărcat înghiţit de camera Ionucăi (dacă n-aveam inspiraţia să bag mâna după canapea, probabil dispărut era şi-acum), după ce toată săptămâna m-am închinat cablului de internet, poate-poate se resuscitează, după ce am aflat cu stupoare că faimoasa crimă din Berceni s-a petrecut peste drum de mine :-S, o nouă întâmplare bizară a avut loc spre amiază în, şi anume, acest mirific cartier notoriu. Noroc că de data asta (şi doar de data asta) nu-i vina lui.

Aşadar, mergeam cu Diana fraudulos cu 73-u’ deja de wow, o staţie, şi ne lungeam gâturile uitându-ne după controlori. Eram chiar în partea din faţă a troleului când, la a doua staţie, am zărit vreo doi de-ăştia în cumpănă: să se urce sau să nu se urce-n 73 ? Diana nu-i vedea prea bine, fiind în spatele meu, da’ eu îi priveam ţintă. Să se urce. Futu-vă naţia voastră de nemernici, mi-am zis în timp ce ţâşneam din troleu chiar înainte să se închidă uşile care mi-au ratat milimetric ghiozdanul; încă o săritură gen Matrix şi eram pe bordură, privind înapoi la Diana care n-a mai apucat să iasă şi îşi lipea nasul şi mâinile de geamul troleului, uitându-se când la mine, când la şofer, când la dubiosul ce s-a urcat prin spate. :)) Ce cap sec de blondă am şi eu, zic, trebuia s-o las pe ea să coboare, eu aveam bilet în portmoneu, la o adică îl puteam folosi. 8-| Evident, oamenii din troleu au zbierat la şofer ca domnişoara “a uitat să coboare” =)) şi şoferul s-a executat. Abia când Diana era din nou lângă mine ne-am dat seama că cei doi controlori s-au urcat în 313-le din spate, iar în 73 a urcat altcineva, un biet om, la derută. Dumnezo ! :)) Morala ? Circulaţi fără bilet până mai puteţi, aveţi destul timp la 30+ ani să nici nu mai concepeţi astfel de aventuri riscante. =))

Am ajuns cumva în centru şi, în timp ce ne luam nestingherite micul dejun pe stradă, ne-am întâlnit cu spadez, our hero, care ne-a explicat foarte frumos cum se ajunge la Anthony Frost. Mulţumiiiim ! :D Am căscat întâi gura şi pe la Dalles, dar nu ne-am luat nici una nimic.

Anthony Frost, librărie numai cu cărţi în engleză… sau dragoste la prima vedere. :X M-a luat prin surprindere şi salutul staff-ului care ne-a dat bună ziua de cum am intrat, ceva neobişnuit prin locurile alea. :)) Ca spaţiu, librăria e destul de micuţă, dar din câte am înţeles vor s-o extindă şi la etaj, aşa că nu-mi fac probleme din cauza asta. Cărţile sunt aranjate întâi după genul literar (sau non-literar), apoi în ordine alfabetică. Bestseller-urile şi noutăţile au nişte măsuţe separate. Preţurile sunt mai mici sau mult mai mici decât la Cărtureşti sau okian.ro (“High fidelity” – okian.ro 37 RON + 5 RON taxe poştale; Cărtureşti 44 RON, Anthony Frost 40 RON :D ), dar cu aprovizionarea nu stau atât de bine. Am căutat Fight Club-ul până am ameţit, însă nu era de găsit. De fapt n-am găsit nimic de Palahniuk. Şi poate-s paranoică şi chiar m-am ameţit bine atunci, dar nici Stephen King n-am ochit. La comics-uri speram un “V for Vendetta” pentru care dădeam şi 100 de RON fără să clipesc; din (ne)fericire nu era, iar “Sin City” nu mi s-a părut atât de appealing pe moment. :)) Desigur, punctul forte pentru bucureşteni e faptul că pot comanda de la librari orice carte, album sau comics, comenzile sosind într-un anumit interval de timp, da’ noi, ăştia mai provinciali, ce ne facem ? :)) Excursii în Bucureşti din două în două săptămâni ? Rugăm libraru’ s-o pitească încă vreo două luni până ajungem din nou în capitală ? Toate astea pentru 100-200 de mii în plus ? Of course not, deci okian.ro = eternal love. ;))

Şi totuşi, cu ce-a plecat Roxa de la Anthony Frost ? Cu o carte al cărei titlu mi s-a părut că e în ton cu starea mea de spirit: Letting Go” al lui Philip Roth. 45 RON la Anthony Frost, 55.71 RON + 5 RON taxe poştale la okian.ro. Acum înţelegeţi ? :))

N-am putut rezista tentaţiei de a intra şi la Humanitas Kretzulescu, de unde Diana şi-a cumpărat err… am uitat ce, eu i-am luat ei “Maestrul şi Margareta”; ea s-a emoţionat foarte tare că-i face cineva cadou fără ocazie, ne-am jurat iar dragoste veşnică :)), după care m-a invitat să luăm prânzul. Sună gay, ştiu. =))

În drum spre metrou, am trecut pe străduţa cu cărţi vechi de lângă Universitate unde am văzut şi una din cărţile pe care m-a rugat Cristina să i le iau, dar uitându-mă în portmoneu şi amintindu-mi că mai am de umblat, de mers la concert şi de plătit un intercity, mi-am dat ochii peste cap şi m-am convins că I’m not here, this isn’t happening. ;)) La fel am păţit şi în pasaj… 10 minute mi-au trebuit până m-am convins singură că acel Bukowski cu 3.99 RON este la fel de dăunător şi malefic ca şi acel Faulkner cu 3.99 RON. Am oftat, mi-am făurit pe loc un prieten imaginar şi m-am lăsat târâtă de el acasă, unde am lăsat cărţoiul, o pâine şi-o apă minerală pentru a o lua din loc din nou, spre Piaţa Muncii de data asta.

Oricât aş abstractiza noaptea ce-a urmat, nu pot să nu recunosc că a fost undeva între relaxare şi senzualism, iar din singurele două momente mai aiurea, parcă cel în care am aflat că-n Berceni a luat foc, desigur, un cămin de nefamilişti, a fost ceva mai puţin imprevizibil decât… Decât. :) Întortocheat le mai zic şi mult mă mai lungesc. Sue me. :))

[to be continued]

10 thoughts on “Englishman in New York = ardeleancă în capitală (III)

 1. :-O Cum de nu l’ai vazut pe Palahniuk? Tocmai ieri am fost si eu la cascat gura (si portofelul) la Anthony Frost si am vazut Fight Club, Haunted, Choke si cred ca si Lullaby…

 2. Ah, deci pana la urma ati ajuns cu bine la el :-). Ma bucur ca, din cate vad, a lasat o impresie destul buna. Insa, ca sa cad de acord, nici eu cand am fost la Frost nu am gasit sub nici un chip, Palahniuk. Ei, eu pot fi un pic mai pretentios dat fiind ca volumele pe care nu le-am citit de el sunt alea pe care nu am putut sa le gasesc nicaieri ( insa am vazut Survivor in Carturesti ). Cat despre V for Vendetta era un volumas destul de mare de comic cu el la Divert Mall Vitan si mi se pare ca nu sarea de 50-60 ron.

 3. 1. ne-am ratat in B… deh, vacanta; next time? :-s :(

  2. nu stiam ca exista libraria aia desi stau de un an jumate aici. shame shame on me. trebuie sa-mi dai detalii unde ce cum etc

  3. ai prins deci reducerile din pasaj? nice. saptamana trecuta am plecat cu 4 carti de acolo. eram ca un copil cu un kg de ciocolata. si eu mergeam la bere cica… cu plasoiu de carti dupa mine. eh… bewks :-x

  4. i’m back; and you’re in my blogroll ;)

  hugz :)

 4. Ameer, e posibil să fi ratat eu o carte de-a lui, da’ la dracu’, chiar patru ? Refuz să cred că-s chiar atât de toantă. :)) Poate au adus marfă între timp. Ce ţi-ai luat ? :D

  Radu, găseşte-o pe amazon, scrie ISBN-u’ pe okian.ro şi ţi-o aduc ei. Da’ pentru siguranţă întreabă-i înainte şi cât ar costa. :))

  Spadez, şi eu am văzut “Survivor” la Cărtureşti, de fapt am văzut mai multe, doar “Fight Club”-ul nu, şi ideea cu Palahniuk era să îi iau cărţile în ordine cronologică. :| 50-60 ?! Pe okian.ro depăşeşte 100, la fel ca la Gaudeamus. Goddammit, cum le găseşti tu pe toate… Ah, nici “Heart-shaped box” n-am găsit nicăieri, btw. :)) Not fair ! Nici măcar chestia cu controlorii, eu i-am prins de vreo 5-6 ori. Well, măcar nu m-au prins ei pe mine. ;))

  Ionuca, păi e plin că vânează 313-le. Pe 73 e slabă “prada”, da’ se mai refugiază în el, ca de exemplu vineri când ningea cu fulgi “cât găleata”, ca să citez din clasici. Teh fuckerz.

  Arana ! >:D< 1. Mă gândeam eu că dai tu un semn de viaţă dacă rămâi în vacanţă acolo, dar nuuu... a trebuit să te întorci acasă where your soul is rotting in hell. :)) 2. Librăria există doar din noiembrie 2007 dacă nu greşesc, deci ai aflat în timp decent. :)) E la galeriile Kretzulescu, chiar lângă Humanitas şi biserica Kretzulescu, pe Calea Victoriei. Imposibil s-o ratezi. If you do, întreabă-l pe Spadez, el ştie să explice. :)) 3. Le-am prins, da' n-am profitat de ele, după cum observi. :)) Foarte bine ai făcut, bewks 4evah ! :D 4. Welcome back ! Văd că te-ai decis să renunţi la 360... ţi-am zis eu. :D Succes cu blogu' nou ! Şi hug again. :))

 5. Mulțumim pentru cuvintele frumoase de mai sus :D Dacă te putem ajuta cu ceva, ne poți contacta la adresa de mail de mai sus.
  Mult succes și la cât mai multe cărți citite :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *