Gustul dulce-amărui de la Vatra Dornei (3)

Da’ dacă n-aveau nici cremeş, cum să aibă casetuţă pentru reportofon ?! :))

La a doua cofetărie eram deja scoasă din minţi de derizoriul situaţiei şi i-am comunicat blondei că altceva nu vreau, dau undă verde la pornit după bagaje la pensiune. Da’ n-ai cu cine, că Bristena (aşa-i zice cofetăriei) era deja inundată de salivă după eclerele foarte aspectuoase din vitrină, aşa că blonda le-a cumpărat pe ultimele două, iar eu am luat, scrâşnind din dinţi că nici Pepsi nu există, un Cola. Un, nu o, da ? :P

 împricinatele

 cofetăria, destul de mişto altfel

 brăduţul pe care ninge veşnic

Tot învelişul protector creat în jurul nereuşitei noastre pentru a ne feri de depresii a fost spulberat cu prima înghiţitură din eclerul filozofal, şi iată cum am ajuns şi la faimosul gust dulce-amărui din titlu. Dacă mini-excursia a început cu o ciocolată neagră rătăcită de blondă prin geantă, pe care am mâncat-o amândouă mai mult în silă în lipsă de altceva, atunci sfârşitul l-a reprezentat acest ecler cu glazură de caramel, care oricât de arătos a părut, tot dulce-amărui s-a dovedit a fi, ca toată excursia de-altfel. Să mai spună cineva că nu toate poveştile debutează cu deznodământul…

În primul rând, poate cele ce urmează o să sune a dramatizare inutilă, având în vedere că e pe val ori să ai un job încă din facultate, ori să nu-ţi prea pese de facultate pentru că n-ai ales-o cum trebuie, ori să faci două deodată şi niciuna bine, ori altele asemenea. Noi am şi ales-o bine, ne şi place şi, la naiba, nu tre’ să fii lingvist ca să-ţi placă cum vorbesc oamenii de la Vatra Dornei, amalgamul ăla de graiuri, trecerea de la Moldova la Ardeal, influenţa bucovineană… Am fi vrut nu doar să le înregistrăm şi să le studiem graiul, ci să-l închidem într-o cutiuţă muzicală pentru eternitate. Şi orăşelul să-l ascundem într-un glob de sticlă. Şi pe oameni să-i clonăm pentru o lume mai bună.

În al doilea rând, murim de ciudă că nu mai avem timp şi bani ca să ne întoarcem. Colocviul e deja în ianuarie şi tre’ să ne gândim rapid la plan B. Da’ cel mai ciudă ne e că ajungem la vorba coechipierelor neparticipante, şi anume că “e inutil să mergeţi aşa departe.”

În al treilea rând, murim şi de ruşine. Nu doar că nu ne-a ieşit pasenţa, ci şi pentru că am încercat să dăm vina pe mai sus menţionatele, care nu au cumpărat casetuţă deşi le-am spus clar şi răspicat ca măcar atâta să facă, da’ care s-au mulţumit să-mi analizeze tonul pe care-am spus-o. Nu, greşit, nu e vina lor, nu-s genul care se uită-n curtea altuia întâi. Puteam la fel de bine să am un telefon sau aparat foto mai jmechere la mine, iar blonda putea foarte simplu să-şi aducă camera de filmat, dar nuuu… noi vrem reportofon pentru că e mai comod, oricum suport audio ne trebuie. Să nu mai vorbim de stilul las-o bă că merge-aşa. Chiar nu trebuia să plecăm fără tot ce ne trebuie, şi dacă acum nu suntem în stare să ne dăm seama că nu întotdeauna planetele se vor alinia astfel încât să ne fie nouă bine, ce dracu’ facem mai încolo ?

În al patrulea, ultimul şi totodată cel mai dramatizat rând, aşa îmi merge şi mie, şi blondei de la o vreme: suntem mereu atât de aproape de a avea ceea ce ne dorim, şi totuşi nu reuşim niciodată. The pattern of our friggin’ lives. Şi nu din cauza altora, din cauza noastră, nişte luzăriţe incapabile.

Apoi ne-am întors acasă, iar eu n-am mai fost la nici un concert, şi asta nu doar din cauza somnului.

THE END.

Merry my ass.

8 thoughts on “Gustul dulce-amărui de la Vatra Dornei (3)

 1. As putea sa ma inregistrez recitand Scrisoarea a |||-a si sa-ti trimit caseta, dasi accentul meu nu e cel mai reusit :p dar ma bucur sa aud si chestii bune despre zona aia a tarii :p

  Ps. blogul tau nu prea e mobile-friendly :p

 2. Idiotul, ooohh, da’ cum să n-auzi chestii bune ? Aveţi cei mai primitori şi calzi oameni de pe tot cuprinsul ţării, n-am mai pomenit aşa ceva, mereu se găsea cineva care să ne ajute, să ne îndrume sau chiar să ne conducă unde vrem să ajungem. Pe bune că faţă de poporul citadin din Ardeal sunteţi… lux. :)

  TypoKing = Idiotul ? :)) Bine că mi-am căutat o juma’ de oră greşeala în post ca să-mi dau seama că zici de comment. 8-|

 3. Da, TypoKIng is my porm star name :p that’S teh bucovina spirit. Eu am auzit chestii naspa probabil ca le-am auzit de la oameni care nu au trecut mai sus pe harta de baneasa. Happy festivus!:)

 4. si ce subgrai va fi pana la urma?
  la partea cu luzerismul…nu cred ca am caderea sa comentez ceva, in afara de ca poate fi si o stare intermediara. depinde de cand vrei sa tragi linia intr-o problema sau alta.

 5. Idiotul :) Oare de ce s-or “alinta” bucureştenii cu “bă moldoveanule”, că nu pricep… Eh, whatevah. Happy what’s left of festivus to you too. ;)

  Prăjitorule, nepoţii o să afle numa’ dacă o să-mi citească blogu’. :)) Oooh, nepoţi… :-S Merry merry, quite contrary. :)) >:D< morbo, habar n-am, şi neuronu' solitar e în vacanţă. :D O să mă gândesc şi la soluţii mintenaş. Cât despre unde tragem linia luzărismului... come on, this thing was elementary, my dear morbish. :) No excuses, cum ar zice pr'etenii de la Elis in Ceinz.

 6. Pingback: Frumoasă-i toamna în Moldova… | Fascination Street

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *