Leapşa noastră cea de toate zilele

M-a rugat Silvia să am milă şi s-o fac, că doar e cu cărţi, şi-am zis că bine. :D Doar n-am de gând să vă chinui spunându-vă cât de plăcut e să fii în vacanţă şi să zaci, când alţii tre’ să iasă pe vremea asta bacoviană afară, deci tac şi fac. ;))

1. Care este cea mai bună carte citită de tine ?
Cre’ că Maestrul şi Margareta lui Bulgakov.

2. Ai făcut cadou cărţi ?
D’oh. :)) Mai ales în ultima vreme, când şi anturaju’ provine din lumea asta a iubitorilor de copaci morţi.

3. Care este viitorul literaturii ?
O să se scrie multă maculatură pentru că, mai nou, toată lumea crede că are ceva important de povestit. Dar, ca şi până acum, vor fi destui care să rupă rândurile şi să scoată ceva cu adevărat valoros.

4. În ce limbi ai citit cărţi ?
Română şi engleză, şi vreo două-trei poveşti în franceză.

5. Ce cărţi “celebre” nu ţi-au plăcut ?
Departe de lumea dezlănţuită a lui Hardy… cred că e cea mai lipsită de sens carte pe care-am pus mâna vreodată.

6. Ce ţară a produs cea mai bună literatură ?
Eh, la naiba, sunt mai multe. :P Îmi place la nebunie cum scriu englezii şi ruşii.

7. Iei notiţe din cărţile pe care le citeşti ?
De obicei pun un post-it pe coperta III, iar acolo scriu numărul paginii în care am găsit un citat interesant sau, dacă citesc în engleză, un cuvânt necunoscut pe care o să-l caut în dicţionar mai încolo. Alt gen de notiţe nu, nu-mi place să mâzgălesc prin carte. :)

8. Cam câte cărţi ai citit până acum ?
Cam multe, da’ nu suficient de multe încât să pot să mor împăcată acum. Aştept pensia să-mi fac plinul. :))

9. Cu ce cărţi ai adormit în braţe de plictiseală ?
Cu Fraţii Jderi de Sadoveanu, şi cu Hanu Ancuţei tot de el, de unde şi porecla Sedativu.

10. Ce înseamnă cărţile pentru tine ?
Chestiile alea cu multe pagini, de culori şi mărimi diferite, de care încerc să încap prin cameră… Şi cel mai probabil o viitoare slujbă. :)

11. Care este cea mai scumpă carte pe care ai cumpărat-o ?
Mrrr… gramachica academiei, care ie de fapt doo cărţi ce m-au uscat pe la buzunare. Şi o enciclopedie gigantică cu multe locuri prin care cel mai sigur n-o să ajung altfel decât răsfoind-o.

12. Care este cel mai tare final la o carte citită ?
Tre’ să mă alătur găştii şi să zic că la sfârşitul capodoperei lui Orwell, 1984, tremuram. Da’ este una bucată carte ce m-a făcut să plâng de la-nceput până la sfârşit, cu sughiţuri şi pe foarte bune, oricât de ruşine mi-ar fi să recunosc. :)) O iubeam de Ana Gavalda… cartea nepotrivită la momentul nepotrivit.

13. Care este cea mai influentă carte citită de tine ?
Sunt mai multe… cred că, totuşi, Portretul lui Dorian Gray… sau 1984… sau Cel mai iubit dintre pământeni… ah, fuck. :))

14. Care scriitor te-a influenţat cel mai mult ?
Categoric Marcel Proust. :)

15. Cât de repede citeşti o carte ?
De la încet la foarte încet. Nu sunt consumatoare de literatură, nu îmi propun un număr de cărţi pe an, îmi place mai degrabă să savurez ceea ce citesc. Calitate, nu cantitate.

16. Poate literatura să schimbe lumea ?
Din păcate, radical cred că nu. Pentru asta ar trebui să satisfacă prea multe gusturi şi să aibă cu adevărat un mesaj puternic pentru prea mulţi oameni. Însă chiar dacă nu schimbă lumea, cu siguranţă schimbă vieţi.

De ce nu se-apucă toată blogosfera de leapşa asta ?

15 thoughts on “Leapşa noastră cea de toate zilele

 1. Haha, m-am simtit vizata de ideea de “consumatoare de literatura”, da’ mi-esti draga si nu insist. Si mai voiam sa zic ceva, dar am uitat ce, stai sa mai beau doua cafele sa-mi pun creierul in functiune.

 2. Maria, cre’ că orice om în toate minţile-i de acord. :)) Până-n ziua de azi n-am trecut de primele trei pagini din “Fraţii Jderi”. Cre’ că-i singura carte pe care-am abandonat-o… ever.

  esk, da’ nu mă deranjează că alţii mănâncă volume-ntregi pe pâine, mă bucur pentru ei, îmi pare rău de timpul meu şi bibliografiile obligatorii pe lângă care mi-e tare greu să mai strecor ceva. :)

  Deny, eh, ai mai face şi cu muzici, cred. :D Tuuu, tre’ să ne întâlnim, dă-le naibii de meet-uri, putem să ne vedem şi noi o dată fără să protestăm sau să schimbăm cărţi ? :))

  Ale, da’ de ce crezi c-am pus întrebarea aia ? :)) E în sensul de “chiar recomand s-o faceţi fără să mai aşteptaţi invitaţie specială.” :D

 3. care, ca fratii jderi era si cu action, de exemplu cand se duceau la lvov-lviv-liov-lwow-lemberg s-o scape pe una, ca sa zic asa si imi placea si sa-mi imaginez peisaaajele…ma plictisea si pe mine din cand in cand, da’ in general am trecut usor prin carte. pe de alta parte nu-s chiar in toate mintile, asta asa-i.

 4. morbo, nu, nu eşti în toate minţile, dar eşti my hero. :)) În sfârşit mai ştiu pe cineva care-a citit toată cartea şi nu e daddy dearest. :D

  oompa, oh da, am fost şah-mat de la prima întrebare, unde mă tot gândeam dacă tre’ să zic de cea mai… ce ştiu, premiată, sau tre’ să fiu subiectivă. Evident, am ales ultima variantă, doar sunt pe tarlaua mea. :)) Da’ măcar mai aflăm de nişte gusturi… io zic că merită să-ncerci s-o driblezi cumva.

 5. Ah, eu am citit Hanul Ancutei, da’ asta pentru ca era mai scurta. In schimb, la Fratii Jderi m-am fofilat cat am putut! De ajunsese profa de romana sa ne ameninte ca ne da lucrare de control in care trebuie sa povestim (!) cartea. Si nici atunci n-am cedat, am pus pe cineva sa-mi explice pe scurt despre ce-i vorba. A fost o culme a revoltei din partea unui om care altfel nu-si scotea nasul din carti :D
  Si nici macar subiectiva nu pot sa fiu, pentru ca pur si simplu nu-mi plac intrebarile la care trebuie sa aleg “cel mai/cea mai”. Sa fim seriosi. Cel mai “tare” final? Bine ca nu cel mai “supermegapizdafrate” final. Cat despre intrebarile cantitative… care e cea mai scumpa carte, cate carti am citit (intr-adevar, n-am avut alta preocupare de cand am invatat sa buchisesc decat sa scrijelesc undeva cate o liniuta pentru fiecare carte parcursa), cat de repede citesc (mai repede decat Road Runner sau mai degraba ca Wile E. Coyote), s-avem pardon.

 6. Ale, spor, aştept rezultatul. :))

  oompa, ba mie-mi plac, să mă pună să fac şi topuri dacă vor, nu degeaba m-a încântat High Fidelity şi folosesc last.fm. :)) Cât despre Jderi, io am încasat şi the almighty nota 3 pe el din aceeaşi încăpăţânare, deşi am încercat vreo trei nopţi la rând, da’ tot la pagina 3 am rămas. Şi ca să se enerveze morbo, tre’ s-adaug ‘fail’. =))

 7. Hai mai, ca nu e asa rau Sadoveanu. Nu stiu exact cine e mai rau, dar tinand cont ca eu am citit TOT ce ni s-a dat in liceu, sunt sigura ca au fost chestii si mai naspa. Uite, mie chiar mi-a placut Zodia Cancerului, ca acum nu sunt in stare sa zic nimic – aproape – din ea, e partea a 2a.

  Si da, calitate nu cantitate ruleaza. Word :P

Leave a Reply

Your email address will not be published.