Fascination Street

The most ridiculous fear in life is the fear of being ridiculous

Când ardelenii se salută cu “Bună”

Atunci îi bai.

Tătă lumea ştie că în Târgu-Mureş nu există “bună”, ci “servus”, cu derivatele “servus toc”, “sziasztok”, “serus”, “sers” sau “noah szia, hat mit csinals ember?”. Ş-apăi io dac-am crescut aşa, nu prea ştiam cu ce se mănâncă acest iritant “bună” când am ajuns aici, la decâţi.

Trece şefu’ pe coridor într-o zi, da-l văd târziu şi n-apuc să mă gândesc prea bine ce zic, aşa că o comit:
– Bună!
– Bună, îmi zâmbeşte el înapoi, om serios, pe la 60 de ani.

Colejii rămân înmărmuriţi, îşi dau coate şi pufnesc în râs. Cum am putut? Da’ chiar, cum am putut, m-am întrebat şi io atunci. Şi mai ales di ce nu m-o luat la tri păzeşte şefu’! Răspunsu’ îi acelaşi, în ambele cazuri: suntem ardeleni din Murăş amândoi (da, cică şi el =))), şi nu avem scris în ADN că dacă zici “Bună!” unei persoane mai în vârstă, faţă de care ar trebui să ai niţel obraz, dai dovadă de lipsă de respect. Ce tare, hă ? :D

Partea proastă-i că mă cheamă Roxa, şi cin’ mă ştie, cunoaşte tristul adevăr. Dudes and betties, din păcate pentru toţi aceia dintre voi care aţi crezut că io-s o fiinţă tandră şi delicată, sensibilă şi gingaşă, trebuie să mărturisesc: Roxa înjură.

(Chiar puteţi citi zi de zi statusuri de facebook, conturi de twitter şi posturi pe blog în care oamenii vorbesc despre ei la persoana a treia?!)

Cre’ că de cel puţin cinci ori în puţinele luni de când lucrez aici, şefu’ m-o auzit cu aia a calului în gură, da’ aşa, tare şi răspicat, fix când trecea pe lângă mine, nu oricum. N-o zis nimic niciodată. Amu’ mă-ntreb ce-o gândi el despre jumătatea asta de om care tot aşa, o dată i-o zis “Da, mă”, tăt din greşeală, şi îi sigură că o să gafeze mult mai rău multă vreme de-acu’ înainte… fie-mi ţărâna uşoară. :-SS

(Moarte persoanei a treia!)

RSS 2.0 | Trackback | Comment

19 Responses to “Când ardelenii se salută cu “Bună””

 1. M.

  normal ca urmeaza un ”rant”. la sibiu e ”servus”, ”tzeus” si mai ales marele” ciao” (care am citit ca inseamna acelasi lucru ca si servus, doar ca vine din dialectu’ venetian, de la sciavo-sclav; de fapt si ai nostri se mai salutau cu ”sluga!”:). ”buna” e un fel de injuratura, e oarecum acceptabila intre persoane mai in varsta care se cunosc vag. io ma simt insultat cand aud ”buna” in reclame. adica ce televiziuni nationale-s alea?!
  lasa, ce, ii biserica acolo?! tocmai ca-i acolo ar fi cea mai mare ipocrizie din sistemu’ solar sa nu injuri:))


 2. Servus nu e ceva rau, mai ales daca iti saluti un prieten, o prietena caruia ii dai de inteles, din draguta de limba latina, ca esti serbul lui, in traducere stai la dispozitia lui(ei) ca un adevarat prieten. Alt salut normal e Salut, care are parca sensul de Sanatate. Oricum suna mai bine sa ii spui unui amic ca esti la dispozitia lui, daca are nevoie, sau sa ii urezi sanatate decat sa emiti un Buna, Ciao fara sens:-)

 3. M.

  @florentin – io ce spuneam :)? ciao inseamna acelasi lucru ca servus. da, si am uitat de ”salut”, si asta e folosit, bineinteles.

 4. pikchiu

  “ciao” pt mine zici ca e injuratura.

  si sa vezi cand mi-am salutat colegii cu “servus toc”, m-o intrebat una din fete “ce inseamna toc?” :)) si vorba aceea, aici e Kolozsvar nu la capitala sau pe alte meleaguri straine.


 5. Las’, mai bine sa moara persoana a treia decat prima! :D


 6. Noa “bună”!
  Tu di ce n-ai vint la intalnirea de bloggeri din Targu-Mures? :-))


 7. Chiar așa, de ce n-ai fost? Doar erai decât la 300 și ceva de kilometri. :D

  Bună, tu! Ce voiam să zic, am uitat să te trag de mânecă când am fo pe la tine să mi-l areți pă șăfu’ tău mureșean. Next time.


 8. morbish, în Timişoara e “ceau”, da’ şi ăla mă scoate din minţi, tare naşpa mi se pare că sună. Prefer un “arrivederci” cinstit, a la Brad Pitt. :)) Nah, nu ştiu, sunt zone şi zone. Dacă banii-s ai lor, mi se pare normal să pună “bună” în reclamă, să nu cumva să iasă din comfort area. :)) Mersi că-mi binecuvântezi înjurăturile, acum mă simt mult mai bine. :D

  Florentin, de-acord cu tine. “Salut” îl folosesc cel mai des p-aci, pe la sudişti.

  pikchiu, oh da, asta cu “toc” e hiper regională, nu găsăşti în tăt Ardealu’ cunoscători de toace. :)) Nici nu ştiu dacă ajunge până în Reghin. Parcă pe la Târnăveni încă era.

  Pisica Roz, oooh da ! Couldn’t agree more. :D

  Leneşu, io-te de-aia, că bloagele personale nu pre’ îs aşa importante, nu ridică cu nimic nivelul “blogosferei mureşene”, nişte inutilităţuri. :)) Şi da, îs departe.

  Runie, Runecică, da’ poi sper să mai apuci să vii să-l vezi, că-n ritmu’ ăsta de un salariu la 5 luni… nu pre’ cred. :D

 9. M.

  pai na, mie nu-mi place cand e scris ”ceau”, chiar daca probabil ”i”-ul ala din ciao e mai scurt in pronuntia romanilor si atunci aduce a ”e”.
  a, si se pare ca nu-s o persoana. asta e, nu stiu ce pana mea e litera aia ca un p chel.
  gata, am pus pe audio. cica e r :)) da, r chirilic.

 10. Roxa

  O, ‘mnezo, apăi numa’ tu puteai să ai norocu’ ăsta. :)) Mie-mi insultă acuitatea vizuală cu cuvinte din tri litere de zece ţenti fiecare. :))


 11. un prieten de-al meu a salutat-o pe o femeie ardeleanca cu “buna” si raspunsul ei a fost
  -Buna,buna dar cam batrana:P


 12. :)))))))) Da, sună a replică de ardeleancă bătrână. :))))) Fain de tăt.


 13. Eh de ce sa nu-l respecti, ce vroia sa-i zici sarut mana? Trebuia sa-l lasi sa te salute el primul chiar daca e sef :D


 14. E un şef mai atipic. :))


 15. […] “suntem ardeleni din Murăş amândoi şi nu avem scris în ADN că dacă zici «Bună!» unei persoane mai în vârstă, faţă de care ar trebui să ai niţel obraz, dai dovadă de lipsă de respect” – Roxa […]


 16. […] “suntem ardeleni din Murăş amândoi şi nu avem scris în ADN că dacă zici «Bună!» unei persoane mai în vârstă, faţă de care ar trebui să ai niţel obraz, dai dovadă de lipsă de respect” – Roxa […]


 17. M-am mutat din Cluj în Ploiești în Ianuarie și încă zis serus la toată lumea și toți se uită ciudați la mine.


 18. Ciudaţi îs ei! Servus forever! \m/ :D


 19. Bancurile cu ardelenii sunt cele mai bune. Si ei sunt asa de pasnici de felul lor.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>