Există Zdubi şi după Videli Noch

Nu ştiu de ce, da’ de fiecare dată când iau la puricat interneţii, ajung în Rusia. Este un complot! Mai multe nu zic, că în lipsa mea de discreţie, m-oi trezi cu Armata Roşie în Apărătorii Patriei.

Îi un complot şi pen’ că X-uleasca, fana băimăreancă Fascination Street, pe care-am avut onoarea s-o cunosc weekendu’ ăsta, tocmai ce mi-o fluturat pe sub nas o viză de Rusia. Şi m-o lăsat s-o ating, s-o contemplu, s-o mângâi, să lăcrămez pe paşaport şi să jur pe alfabetu’ chirilic că, atunci când mă fac mare, oi avea şi io una asemănătoare. :)) X-uleasco, din Rusia vreau un cazac. În Ucraina găsăşti mai ieftini. Săru’mâna!

Toate ăstea, cumulate cu stalkăreala excesivă a paginii de concerte a Zdubilor, o dus la o încântare temporară. Căci Zdob şi Zdub au trei concerte numai în iunie în Bucureşti. Şi cumva, am impresia că nici aşa nu mă satur.

Şi cred că voi ştiţi cât mi-s mie de dragi moldovenii ăştia. Da, îs fiţoşi şi au ifose de mari vedete când nu vor să coboare din microbuz la Roşia Montană, pentru că-i prea mult noroi pe jos. Da, o lansat acum un album cam de porc şi mai mult vestic decât estic. Da, o cântat pentru cine nu trebe prin Republica Moldova, da’ se poate să stai supărat pe ei? Când reporteru’ amator de conspiraţii îi întreabă dacă videoclipul de la Hora cosmică conţine un mesaj anticomunist subliminal şi ei se prefac picaţi din lună? Poţi să fii supărat? Sau când se urcă pe scenă şi în public se deschide cutia Pandorei a dansurilor? Zi, poţi? NU!

Cred că toată lumea ştie ce cover fain o făcut moldovenii după Videli Noch. E redundant să mai insist asupra aspectului. Totuşi, ceea ce ştie mai puţină lume îi că nu-i singuru’ cover mişto rus trompeţit de Valerică.

Bella, Ciao îi unu’ dintre cele mai enervante cântece pe care le-o putut lăsa în urmă al Doilea Război Mondial. Am ajuns să nu-l mai suport după ce o fost folosit şi în enşpe mii de reclame, fără vreo încărcătură istorică, fireşte. Mă rog, s-o înregistrat în multe limbi şi parcă tot mă-mbolnăveam instant de icter când îl auzeam… până am dat peste varianta Zdubilor în rusă, acum două seri. Apăi ziceţi şi voi, nu-i win++?

Şi de-acolo am ajuns la un cover după Сэра. Cam aşa suna muzica populară acum 20 de ani în Rusia. La noi abia dup-aia se lansa şi era în mare vogă Cristina Rus. Mai tre’ să zic ceva? Diferenţa de clasă-i cam ca între Dostoievski şi Sadoveanu.

Ultima şi cea mai valoroasă dovadă a faptului că Zdob şi Zdub îi una dintre puţinele formaţii pentru care merită să-ţi târâi popoul din casă, la 35 de grade, de trei ori într-o lună, doar ca să-i vezi, este acest cover demenţial după rusul cel mai rus care-o existat vreodată în Rusia: Vîsoţki.

Cu mare ruşine tre’ să recunosc că tot prin Zdubi l-am descoperit, când Roman o cântat dumnezeieşte live Moja Ţiganskaia şi aveam, pentru prima oară, revelaţia vocii guturale şi… VOCII lui Roman. Adică nu ştie doar să chiuie şi să ragă, ci poate, dom’le, SĂ CÂNTE, cu un timbru atât de fain, încât se ridicaseră toţi perişorii pe mine şi un fior de bine făcea un constant du-te – vino pe şira spinării-mi.

(Simplă, fără zgomot de fond, o găsiţi aici -> Beloe Vino, Krasnoe Vino (2010) -> melodia 14.)

Îs sigură c-o să vă uitaţi altfel la Zdubi când îi mai vedeţi live, dacă aţi avut răbdare cu filmuleţele ăstea. I know I did. :D

12 thoughts on “Există Zdubi şi după Videli Noch

 1. si unde vrei sa margi in rusia?
  in ’80, taica-mio o fost la moscova, vladikavkaz si nalcik(ultimele doua sunt clar mai putin rusesti, dar na, in federatia rusa). sâc, sâc!

 2. Morbish, piste tăt! Începând cu preafrumoasa Moscovă, Sankt Petersburg, ceva sătucuri din Siberia… ehe, maică, bani şi viză să fie, că-n rest ne descurcăm. Ce nu pricep e de ce-mi faci în ciudă cu umblările lu’ taică-tău, că şi ţie ar trebui să-ţi fie ciudă. :)) Anii ’80, păi atunci era glorie de glorie…

  Georgiano, bine că ai tu fraţi piste Prut! :)) Ai mei îs unguri, da’ tăt mă mândresc cu ei, că dădură şi dânşii muzici faine! Ce să mai zic de sex appeal… :))

 3. Bella Ciao îi mai mult imn antifascist decât comunist, că partizanii ăia erau de mai multe culori, ştiam io. (Asta-i ca aia că dacă nu-ţi place de Ponta, eşti băsist :))). Orientarea politică a Zdubilor îi un mister pentru toată lumea. O cântat pentru Voronin de-şi bătea toată breasla muzicală sfânta pewlă de ei, o cântat şi la proteste anticomuniste… depinde unde-i chema lumea. Mereu o evitat subiectu’ ăsta-n interviuri, cu nişte feţe ingenue, făcând pe fumaţii şi glumind. Uneori chiar cred că nici ei nu ştiu ce dracu’ îs şi ce fac. :)) http://www.youtube.com/watch?v=tJRqZTP9Yfw&feature=related – serios acum, par a şti pe ce lume se află? =))

 4. În primul rând, însemnările tale apar la mine-n browser cu întârziere, ăsta e complotul! :) Piticul malefic ce sălăşluieşte la mine-n Vasili Râşniţovici Vargalin (calcul meu) mă sabotează.

  Apoi, wow! Îmi pare rău că te-am năcăjit cu vizuca pe sub nas. Mă bate gândul la anul de un Sankt Petersburg mic, că acolo chiar este de văzut. Ce zici? Te bagi?

  Vrei cazac? Yagudin are origini tătăreşti, mai bine nu m-am descurcat. :) Asta e, păţăşti! But I saw him first! :D :D

  Şi data viitoare, sub câteva ceasuri şi nişte lichide transparente şi nervoase nu discut. Nu aşa, că davai davai la tren, panică şi galop. Numai vina mea, că n-am gândit mai bine.

 5. SLVC, ca de-obicei, ai dreptate. Era un imbold curios mai degrabă, nu o dorinţă de înfierare. :D We all love Zdubii here.

  X-uleasco, las’ că io răspund cu câteva zile întârziere, nu-mi mai văd capu’ de trebi. :)) Deci să pun galbeni la puşculiţă, merem? Nu tre’ să zici de doo ori. :D Discutăm mai multe la ţuica pe care-o voi primi-o din Rusia în locul cazacului pe care ţi-l vei adjudeca oricum, fiind prima care-i va vedea… pe tăţi. :))

  ggl, oho, ce onoare! :) Mulţam fain de link, l-am bookmarkat şi chiar voi parcurge cartea. Bună, rea, e Rusia.

 6. Pingback: Din Maramu’ până în .ru un singur pas mai fu | Fascination Street

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *