Babe, babe, babe…

Muzica e cea mai periculoasă madlenă proustiană. Şi am muşcat orbeşte din ea săptămâna asta, cu stomacul înfometat după dezastru al celui a cărui viaţă începe să se aşeze.

Când mă întreabă cineva de Pink Floyd, răspund că I’ve always been more of a Led Zep kinda gal. Nu că s-ar exclude reciproc sau ceva, pur şi simplu ating alte coarde, iar eu mereu am fost mai sensibiloasă la autentic decât la studiat. Prin vară m-am apucat de ascultat serios discografia, dându-mi seama că ştiu piese disparate, respectiv un singur album cap-coadă. Cam pe-atunci spunea Cristi o mare vorbă de duh, cum că a asculta albume cap-coadă e o artă. Pierdută, aş adăuga. Nimeni nu mai are timp de asta. Noroc că, spre deosebire de alte păcate capitale pe care le comit în legătură cu arta, ăsta nu mă atrage. Mi-am pierdut răbdarea cu oamenii şi am investit-o în muzică bună, adică albume pe care le ascult de la prima piesă la ultima, zile, săptămâni, luni, ani în şir.

Însă uneori cel mai tâmpit lucru pe care-l poţi face e să asculţi muzică nouă când cunoşti oameni noi. Când se lipesc două lucruri deodată de tine, e imposibil să le mai priveşti separat. Şi aşa ajungem la al doilea cel mai tâmpit lucru: să pici în amor pe o piesă căreia-i zice Babe I’m Gonna Leave You. Cam cât de fuckin’ contraproductiv e asta? Cum să începi ceva cu sfârşitul? Cam cum ar fi să ai cur în loc de faţă şi invers? Păi, cam aşa. Suna sentenţios încă de pe-atunci. Mai surprinde pe cineva că fix aşa s-a-ntâmplat? Dacă totul se oprea acolo, ar fi fost cât de cât ok, trăibil, acceptabil, doar o altă furtună de căcat. Dar furtuna s-a transformat într-o minitornadă şi, după juma’ de an, am pus mâna pe telefon. Ceea ce nu înseamnă totuşi că m-am răzgândit. Dar ce înseamnă? Că cercul s-a închis şi viciul rânjeşte satisfăcut. Că am ascultat din nou piesa şi m-au năpădit senzaţii, sentimente, amintiri. Că mi-a revenit în memorie plăcerea de-a fi întâlnit un tip cu personalitate la fel de dubioasă ca a mea, manipulator dar şarmant, maliţios dar charismatic, nepăsător dar sensibil. Că-n acelaşi timp puneam pariuri mentale care dintre noi o să obosească primul, ştiind cât e de extenuant pentru o persoană dificilă să fie cu o persoană dificilă. Mă rog, tot ce-i defavorabil mi-am amintit doar după ce-am trimis porcăria aia sentimentală de sms, pentru care nici măcar nu mi-e ciudă pe mine şi pe care nici măcar n-o (mai) consider un moment de slăbiciune.

E o chestie fără cap şi fără coadă. Nu pot trage niciun fel de concluzie revelatoare de-aici. Nu regret c-am făcut-o, nu m-aş fi bucurat dacă n-aş fi făcut-o. Aveam cândva o prietenă bună căreia-i spuneam toate minunile impulsive pe care le făceam sau ziceam verde-n faţă, prietenă care mă asculta cu o atitudine la graniţa dintre amuzament şi şoc, şi care, după câteva secunde de pauză şi consternare aproape palpabilă, îmi spunea concludent: “Vezi, de-asta n-o să faci tu cancer”. :))

A elaborat Cristi zilele trecute o teorie conform căreia noi atragem răul pentru că ridicăm fail-ul la rang de artă. Îl celebrăm în loc să-l stigmatizăm. Ni se-ntâmplă numai căcaturi pentru că ne lăudăm cu ele, râdem de ele, scriem pe blog, ni le-am afişa pe piept, ba chiar am putea face topuri săptămânale. Nu-s de acord. Oricum “fericirea” ca înşiruire constantă de lucruri plăcute e ceva ridicol. Binele o să fie întotdeauna răul cel mai mic, iar să recunoşti asta nu te face pesimist. Binele o să fie întotdeauna Babe I’m Gonna Leave You, Dazed and Confused şi I Can’t Quit You Baby.

3 thoughts on “Babe, babe, babe…

  1. Unele regiuni ale fiinţei noastre se supun legilor fizicii cuantice (nu e o glumă, e mai mult o metaforă).
    Visele (de noapte sau de zi), sentimentele şi alte asemenea “mărimi” sunt la fel de nedescris ca poziţia
    şi spinul unei particule cuantice. Sunt din familia pisicii lui Schrodinger! Adică si sunt şi nu sunt dacă
    încercăm să aflăm dacă trăiesc sau nu. Muzica e o metodă cuantică prin care uneori aflăm (ilegal ,evident,
    sau mai exact împotriva legilor fizicii) dacă în acel moment pisica trăieşte sau nu, constatând in mod
    surprinzător şi dacă toarce sau nu. :)

  2. ”Însă uneori cel mai tâmpit lucru pe care-l poţi face e să asculţi muzică nouă când cunoşti oameni noi.”
    O, da. Am trecut prin fix doo situații în care îmi venea să-mi iau toată muzica și să o arunc pe fereastră, că nu o mai puteam disocia de oamenii ăia ”noi” care între timp deveniseră ”vechi”, dar nu mai buni, că regula aia e valabilă numa’ la vinuri. Când am putut să ascult ”Creep” după vreo doi ani, fără să mi se facă pielea de găină, am zis că mă îmbăt de bucurie. Sau de tristețe. Sau ceva. Oricum, mă simțeam ca țăranii ăia care porniseră la recuperat pământ, numa’ că la mine retrocedarea se făcea pe bază de muzică, one band at a time.
    …și da, Led Zeppelin rules like nobody’s business :)

  3. Oana, la fel ca în fizica cuantică, paradoxul e acolo: pisica e moartă şi trăieşte.

    Andreea, I feel ya, sister, been there done that. Muzica e mai longevivă decât oricine altcineva :) Şi dacă cineva e longeviv, nu îl asociem cu muzica. Paradox, din nou, deşi nu mai e din fizică – cu toate că Oana l-ar asocia cu siguranţă cu ceva. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *